Nezařazené

Vychutnejte si kvalitní kávu

Káva je nápoj (horký ale i studený) připravený z upražených a umletých semen kávovníku. V našich končinách se nejvíce setkáme s druhem robusta a arabica. Zatímco arabica je jemnější a má méně kofeinu, robusta je chuťově výraznější a také obsahuje více kofeinu. Tolik k teorii.
zrnková káva
1.      Kde sehnat kvalitní kávu
Pokud si chcete opravdu užít dobrou a kvalitní kávu, musíte se zaměřit nejprve na výběr vstupní suroviny. Pokud nemáte kvalitní základ, pak nemůžete mít ani dobrý nápoj. Kávu můžete koupit v klasickém supermarketu od 20ti Kč za 100g kávy ale zrovna tuto variantu bych vám nedoporučovala. Pokud máte v blízkosti svého domova jakoukoli malou pražírnu, pak se tam určitě zajděte podívat. Ta vůně na prahu vás opravdu dostane. Kupte si několik druhů zrnkové kávy a postupně je vyzkoušejte. Zjistíte tak, jaká směs vám bude nejvíce chutnat.
dávkovač kávy
2.      Mletí kávy
Pokud máte splněn bod č. 1, pak můžete postoupit o jeden bod dále. Mletí kávy je jeden ze základních pilířů kvalitního kafe. Nepoužívejte elektrické mlýnky, v těch se vám káva bohužel přepálí. Kvalitní ruční mlýnek s keramickými kameny je jistotou. Navíc se z přípravy kávy stane rituál, který vás bude provázet každé ráno a provoní vám kuchyni neodolatelnou vůní čerstvě mleté kávy.
3.      Příprava kávy
I v domácích podmínkách si můžete vychutnat a uvařit perfektní kávu. Pokud trváte na „turkovi“, pak si ho udělejte ale kávu po dvou až třech minutách přefiltrujte! Káva nebude přepálená a nebudou se do ní uvolňovat rakovinotvorné látky. I doma můžete mít i pákový stroj na espresso, konvičku na french press, mocca konvičku, džezvu nebo třeba aero press. O jednotlivých přípravách káv se dozvíte na webech specializovaných na alternativní přípravy kávy.
příprava kávy
4.      Dochucení
Pro spoustu z nás káva není poživatelná bez mléka a cukru. Pokud na tom trváte, dopřejte si ho klidně. Mléko si ale přihřejte, abyste ho do kávy nelili studené a s cukrem to zbytečně nepřehánějte, aby úplně nepřebil chuť kávy.

Back To Top